overlays: {bottom: true}

Hyperhydratace - otrava vodou?!

19. 07. 2024, 13:07

Hyperhydratace nebo-li otrava vodou?!

Hyperhydratace znamená zvýšení obsahu vody v organismu. Způsobuje to jednoduše řečeno pozření většího množství vody za krátky časový úsek. Pes totiž přijal více vody, než jeho tělo zvládne a může nastat problém! Krevní plazma se zředí a buňky uvnitř těla se začnou nalévat tekutinou. To způsobí jejich poškození, protože ledviny nestíhají filtrovat a zahušťovat krev. Voda obsahuje ionty, které způsobí ono „předávkování vodou“. Zároveň v krvi prudce poklesne obsah sodíku a vzniká tzv. hyponatrémie. Dochází k nerovnováze sodnodraselné pumpy, která je klíčová pro transmembránový přenos mezi buňkami a mimo jiné je zodpovědná za vedení elektrického potenciálu svalových a nervových buněk a vyrovnování osmotických dysbalancí. Pokud jsou narušeny tyto mechanismy, dochází k totálnímu rozvratu vnitřního prostředí organismu a k „bobtnání“ buněk ve snaze vnitřní nerovnováhu vyrovnat. Vlivem otoku buněk dochází k otoku tkání orgánů, včetně otoku mozku.

Určitě je potřeba psům dopřát dostatek čisté pitné vody, ale všeho moc škodí. Nadměrný příjem tekutin může způsobit vážné zdravotní problémy nám i našim psům.

Velké riziko je hlavně  vletních dnech např. při chytání vody z hadice, což mají psi mimochodem moc rádi, či potápění nebo hltání vody při aportování v kterémkoliv rybníku, což znamená, že ne vždy to může být pouze zábava, tak pozor na to!

Jak se hyperhydratace projevuje?

  • Potíže s dýcháním, zvracení.

  • Nadměrné slinění a močení.

  • Ztráta koordinace, letargie.

  • Bledé sliznice, rozšířené zornice.

  • Křeče, nadmutí.

  • Bezvědomí (pokročilé stadium).

V takových případech urychleně vyhledejte veterinární pomoc. Mezitím můžete vašemu čtyřnohému kamarádovi nabídnout slané tyčinky, které srovnají elektrolyty a pomohou ledvinám vyloučit přebytečnou vodu.

Jak psa chránit?

Jako vždy je na místě prevence. Pes musí být po dobu dovádění ve vodě a aportování pod kontrolou!

Nenechte psa dlouho chytat vodu z hadice nebo z kropícího zařízení. Bohužel, většina případů končí poškozením mozku nebo smrtí psa.

Jak otravě vodou u psa předcházet?

Chcete se svým psem vyrazit k vodě? Nezapomeňte ho pozorně hlídat a dělat pravidelné přestávky. Pro odpočinek vyhledejte místo ve stínu. Kontrolujte také stav psa. Močí pes normálně? Nebo má nadměrnou žízeň, která se vám zdá neobvyklá? Pak zpozorněte.

Běžný denní příjem tekutin by měl být přibližně 100ml vody na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že pes o hmotnosti 10kg by neměl vypít více než litr vody denně. Tato hodnota je ale hrubým vodítkem. Množství vody se může lišit v závislosti na mnoha parametrech, jako je například venkovní teplota, fyzická aktivita nebo typ krmiva. Zpravidla platí, že pes, který dostává suché krmivo, pije téměř dvakrát více než pes, který je krmený mokrým krmivem/BARFem.

A jakým psům hrozí největší riziko intoxikace vodou? Extrémně opatrní byste měli být především u menších psů, štěňat a psů s malým množstvím tělesného tuku. Ti totiž mají v porovnání s většími psy méně kilogramů, a proto mají větší problém s kompenzováním nadměrného příjmu vody.

Pokud chcete svému parťákovi dopřát chvilku relaxu a zchladit ho i jinak, než u vody, tak mu můžete také pořídit naše psí zmrzky, které jsou bezpečné a zároveň skvěle chutnají. No a nebo si je můžete vzít minimálně s sebou :-) Takže závěrem chceme říct....všeho s mírou a vždy raději pod dohledem, pak je vše v pořádku!

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).